Referat fra vårfesten på Khio tirsdag 14. juni 2022

Tradisjonen tro så hadde vi siste medlemsmøte før sommeren på Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO), hvor 37 medlemmer hadde meldt seg på.

Kvelden ble innledet med å se på linjen for klassisk ballett danse sin sommerforestilling på hovedscenen. Avgangsstudentene (bachelor 3 år) deltok, sammen med studentene i 1. og 2. år.

Det var en flott forestilling med variert program, både klassisk og moderne,

– Utdrag fra Livjægerne på Amager (koreografi August Bournonville)

– Utdrag fra Sleeping Beauty: Jewels (koreografi Marius Petipa)

– Utdrag fra Le Corsaire ( koreografi Marius Petipa)

– Utdrag fra Little Humpbacked Horse: Animated Frescoes (koreografi Arthur Saint-Leon)

– Satanella Pas de deux (koreografi Evgeniy Kacharov: etter Petipa)

– Say My Name (koreografi Camilla Spidsøe)

– Improvisations and Variations on: The Vile Parody of Address (koreografisk materiell og tekst: William Forsythe).

Etter forestillingen samlet vi oss i prøvesal 2 i 4. etasje, hvor styreleder Wenche ønsket oss velkommen, og hvor vi hygget oss med mat og drikke, – wraps, vin, mineralvann og litt «snop».

Etter hvert ble vi introdusert for de 4 gjestene våre:

– Tim Almaas, professor og programansvarlig for bachelorstudiet i klassisk ballett

– Yoel Carrenõ, høgskolelektor i klassisk ballett

– Josephine Jewkes, professor i klassisk ballett

– Irina Zavialova, førsteamanuensis i klassisk ballett.

Fra venstre: Irina, Yoel, Josephine, styreleder Wenche og Tim.

Tim Almaas er utdannet ved den Kgl. svenske ballettskolen i Stockholm, hvor han begynte da han var 12 år gammel. For øvrig så han operaen i Stockholm som sitt andre hjem. Han tilbrakte mye tid der siden hans far var operasanger.

Han ble ansatt ved Kgl. Svenske balletten i 1980, hvor han var i 3 år, og ble deretter ansatt som solist ved balletten ved Deutsche Oper Berlin. Deretter reiste han til England og ble solist ved London Festival Ballet/English National Ballet og London City Ballet. Der var det forestillinger hver kveld, så det var en slitsom periode. Han var med å etablere Peter Schaufuss Ballet, og var både solist og ballettmester, og fortsatte som gjestedanser ved kompaniet i flere år frem til 2012.

Han har danset ledende roller i både klassiske og moderne balletter.

Han returnerte hjem til Stockholm i 2002, og begynte som lærer ved den Kgl. Svenske ballettskolen, og ble i Sverige i 11 år. Kom til Norge i 2013, hvor han ble ansatt på Kunsthøgskolen i Oslo som førsteamanuensis, ble i 2016 forfremmet til professor og er nå programansvarlig for bachelorstudiet i klassisk ballett.

Josephine Jewkes er utdannet ved RBS White Lodge og Bush Davies Schools før hun ble ansatt ved London Festival Ballet/English National Ballet som 17-åring. Hun ble utnevnt til solist i 1994, og hadde ledende roller innen både klassisk og moderne dans. Etter 12 år i ENB ble hun ansatt ved Rambert Dance Company.

Dessverre måtte hun slutte som ballettdanser i 1996 pga skader. Hun underviste i London ved Central School of Ballet, ENB School og ved the Royal Academy of Dance. Hun har arbeidet med Peter Schaufuss Balletten som ballettmester og lærer på skolen. Hun flyttet etter hvert til Sverige, og underviste ved den Kgl. Svenske ballettskolen fra 2005 til 2013. Hun ble ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2013, og ble utnevnt til professor i klassisk ballett i 2016.

Og hvis dere synes at Josephine’s historie er sammenfallende med Tim’s, så er det helt riktig. De er ektepar, møtte hverandre gjennom dansen, og har danset i flere balletter sammen. Nå feirer de snart sølvbryllup, og samarbeider godt sammen. Begge trives godt ved KhiO.

Yoel Carrenõ har vi fulgt med glede gjennom mange år som solist ved Nasjonalballetten i Oslo, og han var også sammen med oss på medlemsmøtet vi hadde 2. mars i år.

Han kommer fra en berømt kubansk ballett-familie i Havana, og ble solist ved den kubanske nasjonalballetten da han var 21 år gammel.

Etter at han kom til Oslo og Nasjonalballetten har han danset så å si alle de store klassiske hovedrollene, og han har i tillegg til å være ansatt i Nasjonalballetten hatt mange gjesteopptredener ved scener rundt omkring i verden.

Men etter å ha pensjonert seg som danser, er han nå blitt høgskolelektor i klassisk ballett på KhiO, en rolle han trives godt med. Men undervisning er ikke nytt for ham. Han har undervist studenter i mange år ved siden av å være solist.

Irina Zavialova er fra Russland, og fikk sin ballettutdannelse ved Vaganova Ballet Academy i St. Petersburg, hvor hun startet da hun var 10 år gammel. Senere ble hun solist ved the Maly Theater i St. Petersburg, og fra 1991 til 1995 danset hun i Kirov balletten/Mariinsky teatret i St. Petersburg. Deretter var hun et par år som danser i Staatsoper Ballet i Bonn og 4 år i Antwerpen ved Royal Ballet of Flanders. Hun har videre vært gjestedanser ved flere ballettkompanier i Tokyo, Essen, Stuttgart og London.

Deretter begynte å undervise, og var 14 år i Portugal ved National Conservatory of Dance i Lisboa. Hun kom til Norge og Kunsthøgskolen i Oslo for 3 år siden.

-o0o-

Disse 4 utgjør lærerstaben på linjen for klassisk dans.

Yoel underviser guttene (og de trenger flere gutter!), Irina har ansvar for jentene i 2. og 3. bachelor klassene, mens Josephine underviser jentene i 1. år. Tim er som nevnt programansvarlig for bachelor- studiet.

I år var det 8 avgangsstudenter: Ada Berisha, David Didkovsky Mikadze, Emilie Jørgensen, Fuko Okita, Lauritz Carl Rendbaek, Jieun Shim, Siri Van Schijndel, Emilie Wiesner.

En av studentene, Siri Van Schijndel, er blitt ansatt i Nasjonalballetten UNG, de andre har fått jobb i ulike ballettkompanier i Europa, – Dresden, Brüssel, Frankrike, Italia ble nevnt.