Ballettklubbens vårfest 2017

Tradisjonen tro holdt vi vårfesten på KhiO – Kunsthøgskolen/Balletthøgskolen.  36 medlemmer møtte, og vi hadde en hyggelig kveld sammen.

Vi startet med å se sommerforestillingen med studenter fra bachelorstudiet i klassisk ballett, hvor både avgangsstudentene (som går ut med bachelorgrad i klassisk ballett etter 3 år), og studentene fra 1. og 2. år bachelor danset.

Årets avgangsstudenter er Nora Elise Augustinius, Sindre Berntsen, Lucero Ayumi Chapela Kurate, Elise Nøkling Eide, Jørgen Johan Meyer og Astrid Lyngstad.

Studentene danset utdrag fra det klassiske repertoaret, – Et folkesagn, Svanesjøen, Don Quixote og Grand pas Classique.  Etter pausen danset studentene nye koreografier av Vebjørn Sundby, Hege Haagerud og en solo av Camilla Spidsøe, samt et stykke koreografert av Jørgen Meyer (3.års student) og et utdrag fra Indigo Rose av Jiri Kylián, og de avsluttet med utdrag av stykket Artifact av Willian Forsythe.

Det var en strålende forestilling, og studentene fikk velfortjent jubel og applaus!

Etterpå var det samling i kantinen, hvor vi hygget oss med wraps, vin/mineralvann og snacks.

Vi fikk etter hvert besøk av Jahn Magnus Johansen som er studieprogramansvarlig for bachelorstudiet i klassisk ballett.  Han hadde med seg 4 av avgangsstudentene, – Nora Elise Augustinius, Astrid Lyngstad, Elise Nøkling-Eide og Sindre Berntsen.  Alle 4 har fått innpass i Nasjonalballetten UNG og starter neste år.  Da er det 6 av danserne i UNG som kommer fra KhiO.

Her har vi de fire avgangsstudentene sammen med Jahn Magnus Johansen

”Våre” 4 dansere har allerede danset i Nasjonalballetten i flere forestillinger.  KhiO er glade for det gode samarbeidet med Nasjonalballetten hvor studentene får delta i prøver og forestillinger der de blir kjent med hvordan det er å være profesjonell danser i et kompani.  Tettere samarbeid med Nasjonalballetten UNG har også ført til at studentene har fått enda flere muligheter til å utvikle seg og få sceneerfaring i forestillinger.

De 4 studentene fortalte litt om seg selv, Nora startet med hiphop og var 12 år før hun begynte med ballett, Astrid startet tidlig i Jorunn Kirkenærs ballettskole, deretter i Operaens Ballettskole, og ballett-linjen på Ruseløkka skole, Elise har gått på Den Norske Ballettskole og Ruseløkka og Sindre danset i Bergen hvor han er fra.  De kom inn på KhiO 15 år gamle.

Og hva er så drømmene videre ? Nokså sammenfallende for de alle tre, – ønske om å komme til topps, bli solist, gjerne kunne komme til utlandet og danse i andre kompanier.  Av stykker de gjerne skulle danse i, nevnte alle stykker fra det klassiske reportoaret.

Vi ønsker dem all mulig lykke til fremover!

Jahn Magnus Johansen var glad for at vi her har fått 4 dyktige norske dansere.  Det er viktig med dansere fra ulike land, men i et norsk kompani er det viktig å ha en norsk ”stamme”, og at vi er med på å utvikle det norske dansemiljøet.

Jahn Magnus viste til at bachelorstudiet i klassisk ballett ved KhiO er den eneste høyere utdanning i klassisk ballett i Norge.  Studentene går ut med bachelorgrad i klassisk ballett og 180 studiepoeng.  Det gir danserne en mulighet til videre utdanning hvis de skulle ønske det senere i livet.  De starter jo på KhiO som 15-åringer, og det er viktig å kunne gi også andre muligheter for unge dansere i et krevende fag som klassisk ballett med tidlig pensjonsalder.  Fokuset er på klassisk ballett, men vi ønsker unge dansere som er reflekterte.  De blir tatt inn for sine ferdigheter, men det er like viktig at de er ”hele” mennesker, og at de har en trygghet i sin personlighet.  Det ”terpes” mye, dansere vil jo nødig gjøre feil. Det er også viktig å kunne spille godt teater.

Det trenes en 4-6 timer hver dag, og KhiO har også et samarbeid med Olympiatoppen.

Det er viktig å ha og sette seg ambisjoner, så er det ikke nødvendigvis slik at man når dem, men det er viktig å forsøke.

På spørsmål om det er tøffere å ta utdannelsen på ballettskoler i utlandet, svarte Jahn Magnus at man nok er  tøffe nok på KhiO, men at de her har mer mulighet for å ta vare på de unge dansere.  Utenlands blir de som regel overlatt til seg selv.

Jahn Magnus har nå vært ved KhiO i snart 2 år.  Han kom som kjent fra stillingen som ass.ballettsjef i Operaen.  Der var hans viktigste oppgaver å få nye produksjoner på scenen, og følge opp danserne. – Han følte at han hadde mer ansvar på KhiO, ansvar for at unge mennesker skal kunne utvikle seg og bidra til nye ”rekrutter” til Nasjonalballetten.

Avslutningsvis ønsket Jahn Magnus oss tilbake neste år, en invitasjon vi gjerne tar imot