Operaens Ballettklubbs 35-årsjubileum

4. september 1980 ble Operaens Ballettklubb konstituert

Hvorfor ballettklubb?

For 35 år siden ble Operaens Ballettklubb etablert av noen entusiaster som ønsket et sterkere bånd mellom DNOs ballett (Nasjonalballetten) og ballettpublikumet som ønsker å vite mer om kunstformen. Daværende informasjonssjef i Den Norske Opera, Hans-Christian Sørensen, sa det slik i innbydelsen til å melde seg inn i Operaens Ballettklubb, i den Norske Operas generalprogram for sesongen 1980/1981:

Balletten som kunstart er «in» som aldri før, ikke bare i utlandet, men også her i Norge. Et resultat av denne økende interesse er at flere blant Den Norske Operas ballettpublikum har uttrykt et ønske om et forum for ballettentusiaster, hvor man kan komme sammen for å dyrke denne interesse.

DNO har lenge hatt et meget godt samarbeid med Operaklubben som opprinnelig også var ment å omfatte ballettinteresserte medlemmer. Imidlertid har det vist seg at med den økende oppslutning om dans og ballett er nå tiden forhåpentligvis moden for å danne en egen ballettklubb. Lignende ballettklubber er dannet i flere land, blant annet i vårt naboland, Sverige.

Formålet med en slik klubb, som skal være en selvstendig forening, er selvfølgelig å knytte sterkere bånd mellom DNO’s ballett og de av vårt ballettpublikum som ønsker å vite mer om kunstformen og dens bakgrunn, f.eks. gjennom foredrag, møte med våre dansere, besøk på Operaen, informasjon om kommende forestillinger m.m.

Initiativet til å opprette en ballettklubb ble tatt i 1979 av Hans-Christian Sørensen og ballettsjef Brenda Last, som kjente til lignende tiltak i London. Arbeidet ble ikke fullført i hennes funksjonstid, så Jens Graff fortsatte arbeidet sammen med Sørensen da han overtok som ballettsjef i 1980. Graff hadde selv erfaring med Operaens Balettklubb i Stockholm. Jens Graff sa i sin hilsen til Ballettklubben:

Et ønske er å kunne formidle de strømninger som finnes i dansens uttrykk gjennom det valg av balletter vi foretar. Et annet ønske er å bli forstått. Den som vil åpne sitt sinn for dansen som kunstform har også evnen til tolkninger av den som er i overenstemmelse med vedkommendes eget liv – engasjement, følelser og fantasi. For dem som har viljen til forsøk på å oppnå større innsikt og forståelse, håper jeg at den forestående start av en ballettklubb kan danne bro over scene og sal. Vi er fullstendig avhengige av hverandre og har gjensidig glede av hverandre.

Jeg håper at de på scenen i kommende sesong ikke bare behøver å meddele seg gjennom sitt tyste, dog så talende, språk, men la oss møtes over rampen og snakke sammen.

Til forestillingene og til sammenkomstene i ballettklubben ønsker jeg hjertelig velkommen!

Den 4. september 1980 (for 35 år siden) kunne så Den Norske Opera invitere til åpent møte hvor Operaens Ballettklubb ble konstituert.

Gratulerer med dagen!

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Lørdans i Operaen

Lørdans er gratis og åpent for alle

Lørdans er et tilbud der du kan se utdrag fra premiereklare balletter. Her kan du også møte ballettsjefen, koreografen, og utøverne fra Nasjonalballetten. Lørdans begynner kl.15:00 og går i Operaens foajé.

Manon

Manon er balletten som ballettkompanier verden over har på repertoaret sitt. Koreografien til Sir Kenneth MacMillan byr på noen av de vakreste og mest krevende pas de deux-ene som er skapt. Nå settes Manon endelig opp for første gang i Norge, med premieren i Operaen 19. september. Lørdag 12. september kan du få smakebiter på koreografien, scenografien og kostymene på Lørdans!

Back to the Future

I Back to the Future får du oppleve to tøffe balletter av William Forsythe, samt et nyskapt verk av huskoreograf Alan Lucien Øyen. Balletten har premiere 21. oktober 2015 i Operaen, men allerede 17. oktober får du introduksjon av balletten i lørdans i foajeen. Du kan også få se utdrag på Lunsj med kultur i Georg Sverdrups hus på Blindern.

«Manon» Foto: Erik Berg

«Manon» Foto: Erik Berg

CODA-festivalen 2015

Oslo internasjonale dansefestival

14. oktober – 25. oktober 2015 i Oslo

I år åpner CODA festivalen i Rådhushallen. 21 dansere fra hele verden ble utfordret til å koreografere sitt «hjem». La zon-mai er en imponerende multimedia-installasjon av Sidi Larbi Cherkaoui og Gilles Delmas, som belyser immigrasjonen til Frankrike, og som både krysser grenser og bygger broer rundt temaene identitet, tilhørighet og hjem. I Operaen blir det yoga-workshops, og i år samarbeider CODA festivalen med Norges Dansehøyskole om å arrangerer to store danseimprovisasjoner på Operataket. For hele programmet og mer info, besøk den nettsiden til CODA 2015.

Lunsj med kultur

«Lunsj med kultur» med Nasjonalballetten

23. oktober viser Nasjonalballetten utdrag fra Back to the Future i Georg Sverdrups hus på Blindern. Her får du oppleve to tøffe balletter av William Forsythe, samt et nyskapt verk av Alan Lucien Øyen. Back to the Future har premiere 21. oktober 2015 i Operaen. Lørdag 17. oktober 2015 er det lørdans i foajeen i Operaen.

Tid og sted

23/10-2015 kl.12:15 til 12:45 i foajeen i Georg Sverdrups hus på Blindern
Universitetsbiblioteket

Sceneprøver 2015

Sceneprøver høsten 2015

Vi kan allerede nå invitere våre medlemmer til høstens første sceneprøve. Det er 40 plasser på hver prøve, så her gjelder først til mølla prinsippet. Påmeldingsfrist er 14 dager før oppsatt tid. Du kan se hele oversikten på sceneprøvene her. Påmelding via e-post.

Manon

Nasjonalballetten åpner sesongen med den klassiske balletten Manon. Koreografien er av Sir Kenneth Macmillian, og musikken er av Jules Massenet, arrangert av Martin Yates. Dette er første gang Manon vises i Norge. Balletten har premiere 19. september, så her er det anledning til å se smakebiter på lørdans 12. september. Våre medlemmer har mulighet til å se generalprøven fredag 18. september kl. 11-14.

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Medlemsmøte 28. september 2015

Mandag 28. september kl. 19, inviterer vi til høstens første medlemsmøte i Prøvesal 4 i Operaen. Vi møtes ved sceneinngangen (mot sjøen). Tom Aarø, nestleder for parykk- og maskeavdelingen, vil fortelle om produksjonen Manon. Dessuten kommer Stine Østvold fra Nasjonalballetten, som vil fortelle om stipendet hun ble tildelt i 2013. Det blir enkel servering. Påmeldingsfristen er 17. september.

Arrangementet er gratis, og møtet er kun for Ballettklubbens medlemmer!
Operaen sett fra sjøsiden

Maiko – Dancing Child

Skjebnen til Maiko Nishino ble avgjort før hun ble født. Maiko betyr dansende barn. Hennes mor, som var drivkraften bak karrieren hennes, solgte både hus og bil for å sende den 14 år gamle datteren til de mest prestisjefylte danseskolene i Europa. I dag er Maiko 32 år gammel, og på toppen av sin karriere som en prima ballerina ved Nasjonalballetten. I fire år fulgte regissør Åse Drivenes Maiko. Filmen er nominert til beste nordiske dokumentar under Nordisk Panorama, og for beste norske dokumentar 2015 under Bergen International Film Festival.

11. oktober kan du se den på Hovedscenen i Operaen. Kjøp billetter på operaen.no.

Ballettskolen fyller 50 år

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett startet opp i 1965, og fungerer som Nasjonalballettens egen skole. I gjennom 50 år har skolen vært Norges ledende skole innenfor utdanning i klassisk ballett. 50-årsjubileet ble feiret med en stor jubileumsforestilling på Hovedscenen i Operaen den 16. og 18. mai. Gå gjerne til Danseinformasjonen og les intervjuet av skolens leder Knut Breder. Her fortelles det om hele Ballettskolens historie, fra RAD til mangfoldighet.

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Ballettsesongen 2015-16

Kjøp abonnementet «Operaens Ballettklubb» og bli medlem!

Programmet for den kommende sesongen 2015-16 er offentliggjort, og vi er stolte av å kunne presentere seks flotte balletter i vårt eget abonnement «Operaens Ballettklubb». Kjøper du abonnementet, vil du automatisk bli medlem i ballettklubben.

Abonnementet «Operaens Ballettklubb» inkluderer

  1. Manon – fredag 25. september
  2. Back to the Future – lørdag 31. oktober
  3. Giselle – torsdag 28. januar
  4. Anna Karenina – tirsdag 8. mars
  5. Mesteraften Kylián: Black & White – torsdag 28. april
  6. A Swan Lake – mandag 30. mai

Priskategorier

  1. kr 3240,- (Midtfelt 1. Balkong, Midtfelt Parkett, og Orkester)
  2. kr 3000,- (Midtfelt 2. Balkong)
  3. kr 2360,- (Midtfelt 3. Balkong)

Nettsalget av faste abonnementer er nå stengt!

«Anna Karenina» Foto: Monika Ritterhaus

«Anna Karenina» Foto: Monika Ritterhaus

KHiO søker vertsfamilier

Balletthøgskolen trenger «vertsfamilier» for unge dansere

Balletthøgskolens utenlandske og utenbys ballettstudenter er ofte bare 15 år når de flytter hjemmefra for å studere ballett på Kunsthøgskolen i Oslo. De fleste bor på studenthybler som de får tildelt gjennom Studentskipnaden i Oslo. Balletthøgskolen ønsker nå å utvide dette tilbudet, slik at de som måtte ønske det, også får mulighet til å bo litt mer tilknyttet til en familie. Derfor er nå jakten i gang på mulige «vertsfamilier». Hvis du har mulighet til å leie ut rom og mat til en ung danser, eller ønsker mer info om dette, kan du ta kontakt med Ballettutdanningen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

KHiO