Medlemsmøte 9. februar 2015

Mandag 9. februar kl. 19, inviterer vi til vårens første medlemsmøte i Prøvesal 4 i Operaen. Vi møtes ved sceneinngangen (mot sjøen). Det blir enkel servering – kaffe, te, kjeks, og småkaker. Påmelding via e-post.

På møtet får vi besøk av Merete Lingjærde, som er leder for jazzdans-avdelingen ved KHiO. Hun er også leder for Oslo Danse-Ensemble, som i 2014 hadde 20-års jubileum. Videre vil tidligere danser i Nasjonalballetten, Christine Thomassen, snakke om sitt danseliv og om arbeidsvilkårene for danserne. Christine har vært tillitsvalgt for danserne i flere år, og i slutten av oktober 2014 ble hun valgt inn som nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon. Camilla Kjøll, konsertmester for Operaorkesteret, og et supertalent med internasjonal fiolinkarrière, vil komme til møtet for å blant annet fortelle litt om hvordan det er å orkestrere musikk til ballett. Vi gleder oss.

Arrangementet er gratis!

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Sceneprøver 1. halvår 2015

Årets første sceneprøve er Nasjonalballettens CARMEN

Carmen er en ballett i tre akter, koreografert av Liam Scarlett. Balletten har urpremiere 19. mars, men våre medlemmer har mulighet til å se generalprøven 18. mars kl. 18-22. Vi har fått 40 plasser, så her gjelder først til mølla prinsippet. Påmelding via e-post.

Påmeldingsfrist er 14 dager før oppsatt tid. Vi møtes i foajéen i Operaen senest kl. 17:45. Vi minner om at det er viktig å melde forfall hvis dere blir forhindret.

Øvrige sceneprøver vil bli annonsert senere.

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Lunsj med kultur

«Lunsj med kultur» med Nasjonalballetten

10. april viser Nasjonalballetten utdrag fra Carmen i Georg Sverdrups hus på Blindern. Dette er en ballett i tre akter, koreografert av Liam Scarlett. Carmen har premiere 19. mars 2015 i Operaen.

Tid og sted

10/4-2015 kl.12:15 til 12:45 i foajeen i Georg Sverdrups hus på Blindern
Universitetsbiblioteket i Oslo

Lørdans våren 2015

Lørdans er gratis og åpent for alle

Lørdans er et tilbud der du kan se utdrag fra premiereklare balletter. Her kan du også møte ballettsjefen, koreografen, og utøverne fra Nasjonalballetten. Lørdans begynner kl.13:00 og går i Operaens foajé.

Carmen – en ballett i tre akter

Carmen er en av verdens mest populære operastykker, men fortellingen finnes også som en ballett. Denne våren får Nasjonalballetten sin egen versjon, der Liam Scarlett står for koreografien. Balletten har urpremiere i Operaen 19. mars 2015, men allerede lørdag 14. mars kan du få smakebiter på Lørdans!

Lørdans-2013

KHiO søker vertsfamilier

Balletthøgskolen trenger «vertsfamilier» for unge dansere

Balletthøgskolens utenlandske og utenbys ballettstudenter er ofte bare 15 år når de flytter hjemmefra for å studere ballett på Kunsthøgskolen i Oslo. De fleste bor på studenthybler som de får tildelt gjennom Studentskipnaden i Oslo. Balletthøgskolen ønsker nå å utvide dette tilbudet, slik at de som måtte ønske det, også får mulighet til å bo litt mer tilknyttet til en familie. Derfor er nå jakten i gang på mulige «vertsfamilier». Hvis du har mulighet til å leie ut rom og mat til en ung danser, eller ønsker mer info om dette, kan du ta kontakt med Ballettutdanningen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
KHiO

Yoel Carreño fikk årets stipend

Nasjonalballettens solist Yoel Carreño er mottaker av årets stipend fra Operaens Ballettklubb

Carreño er fra en kjent cubansk ballettfamilie i Havana, og før han kom til Oslo, var han solist i den cubanske Nasjonalballetten. Han er utdannet ved Elemental Ballet School og National School of Ballet i Havana.

Ved Nasjonalballetten har han gjort seg bemerket i klassiske sentrale roller som Romeo i Romeo og Julie, Basilio i Don Quixote, prins Siegfried i Svanesjøen, og prinsene i Nøtteknekkeren og Askepott. Men årets stipendvinner har også tatt utfordringene i nyere koreografier, som rollen The Chosen One i Tetleys Vårofferet, Maureren i Øyens nye versjon av Petrusjka og rollen som prins Ivan i Scarletts versjon av Ildfuglen, for å nevne noen. Han er dessuten en fremragende fortolker og utøver av koreografer som Balanchine, Kylián, Ekman, Alveberg og Lightfoot/León. Han gjester en rekke kompanier rundt i verden, og danser på fremtredende internasjonale scener. Senest i år tok han hjem «folkets pris» i St. Petersburg International Ballet Award DANCE OPEN.

Helt siden 1983 har Operaens Ballettklubb delt ut stipend til en danser ved Nasjonalballetten som har utmerket seg spesielt de siste årene. Mottaker av stipendet må ha danset fast ved Nasjonalballetten i minst 2 år og må helst være under 35 år. Vedkommende skal ha danset i sentrale roller og ha utmerket seg ved å vise en klar utvikling som danser. En oversikt over tidligere vinnere finner du på denne siden.

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Bolsjojballetten på Gimle kino

Digitale visninger av forestillinger fra Bolsjojteateret i HD-kvalitet

Gimle sesongen 2014 og 2015

Gimle viser direkteoverførte og innspilte forestillinger fra Bolsjojballetten, det verdenskjente dansekompaniet fra Bolsjojteateret i Moskva. Billettprisen er 200 kr! For billettbestilling og info om forestillingene, gå til Oslo Kino.

Forestilling Dato Tid Varighet
Endringer kan forekomme!
The Legend of Love Søndag 26. oktober kl.16:00 3t
The Pharaoh’s Daughter Søndag 23. november kl.16:00 2t 30min
The Nutcracker Søndag 21. desember kl.16:00 2t 20min
Swan Lake Søndag 25. januar kl.16:00 2t 40min
Romeo and Juliet Søndag 8. mars kl.16:00
Ivan The Terrible Søndag 19. april kl.17:00 2t 15min

Nasjonalballetten på turné

Norgesturné

Høsten 2014 vil Nasjonalballetten legge ut på norgesturné med Cina Espejords ballett Over hodet under huden, som hadde urpremiere i Oslo våren 2013. Turneen er et samarbeid med Riksteatret, og vil mellom 16. september og 7. oktober 2014 bli vist i Skien, Larvik, Nøtterøy, Ullensaker, Elverum, Gjøvik, Oppdal, Molde, Ålesund, Førde, Sogndal, Os, Sandnes, Arendal, Drammen, og Fredrikstad.

Turné i Frankrike, Tyskland og Spania

Da Nasjonalballetten gjestet Mikhailovsky-teater i St. Petersburg 27. og 28. november 2013, var det kompaniets første utenlandsturne på 14 år. Allerede kommende sesong blir det tre nye turneer til Paris, Baden Baden, og Granada.

Paris

22. september 2014 reiser hele Nasjonalballetten til Théâtre des Champs Elysées i Paris. Her vil de vise tre balletter av Jiří Kylián: Bella Figura, Gods and Dogs og Symphony of Psalms.

Baden Baden

20. februar 2015 går turen til Baden Baden. I Festspielhaus Baden Baden vil Nasjonalballetten vise Alexander Ekmans Svanesjøen-pastisj Resin, Daniel Proiettos Cygne, og Liam Scarletts Vespertine. Jo Strømgrens Lamentate vil få sin urfremføring her, i programmet Nordic Light.

Granada

I slutten av juni 2015 er Nasjonalballetten invitert til Spania og Granada.
Mer info om dette senere!

Ballettguttene

Lukas, Syvert og Torgeir elsker å danse. Lukas får tilbud om en plass ved Royal Ballet School i London. Tirsdag 5. august kunne vi på NRK se disse guttene bli unge menn gjennom en fireårsperiode, i dokumentaren Ballettguttene. Filmen er nå tilgjengelig online på NRK Nett-TV.

Ballettguttene er solgt til flere TV-stasjoner, og en lengre filmversjon skal vises på utenlandske kinoer. Filmen har kinopremiere i London 9. september, men kinoversjonen kan nå også sees i Norge. Under Åpen Dag i Operaen lørdag 30. august kl. 17:30 er det nemlig filmfest med gratis visning av filmversjonen.

Abonnementssalget er i full gang

Abonnementet Operaens Ballettklubb

Hvis du vil sikre deg faste plasser til den neste sesongens balletthøydepunkter, så kan du kjøpe abonnementsbilletter allerede nå. Med vårt eget abonnement Operaens Ballettklubb, blir du automatisk medlem i Ballettklubben. Medlemskontingenten på kr 200,– er inkludert i abonnementsprisen. Abonnementet gir deg rabatterte billetter, og fast plass i hovedsalen.

Abonnementet kan kjøpes i billettluken i Operaen, på tlf. 21 41 21 21, og på på nettet.
Operaen våren