Preludes and Shadows

Nasjonalballettens solist Melissa Hough startet i sommer prosjektet Preludes and Shadows, som man kunne støtte på «Kickstarter». Nå er det mulighet for å se denne forestillingen i Prøvesalen i Operaen. Med Preludes and Shadows debuterer Melissa Hough som koreograf i Norge. Med åtte dansere og tre musikere får vi møte tre par som forteller sin historie. Her vil vi komme tettere på enestående teknikk, allsidighet og teatralitet. Forestillingene går 2. og 3. oktober. For billettbestilling og for mer info, se Operaens hjemmeside.

Medlemsmøte 29. september

Medlemsmøte i Prøvesal 4 i Operaen

Vi sparker i gang høstens første medlemsmøte med besøk fra Den Norske Opera & Ballett. Assisterende ballettsjef ved Nasjonalballetten, Richard Suttie, vil orientere om ballettprogrammet for sesongen 2016-17. Teknisk direktør ved DNO&B, Karl Hanseth, vil fortelle om det tekniske ansvaret bak produksjonene, som tilvirking av scenografi, scenetekniske løsninger og teknisk tilrettelegging for turneene. Det vil bli enkel servering. Gratis adgang!

Tid og sted

Torsdag 29. september kl.18 i Prøvesal 4 i Operaen. Vi møtes ved sceneinngangen. Påmelding via e-post.

Påmeldingsfristen er 22. september!

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Sceneprøver 2016

Medlemstilbud på sceneprøver

Vi har den glede av å invitere våre medlemmer til Nasjonalballettens sceneprøver på Hovedscenen i Operaen. Det er 40 plasser på hver prøve, så her gjelder først til mølla prinsippet. Påmeldingsfrist er 14 dager før oppsatt tid. Du kan se hele oversikten på sceneprøvene her. Påmelding via e-post.

Same Difference – En kveld med León & Lightfoot

Endelig skal Nasjonalballetten danse tre av Lightfoot & Leóns balletter. Her får vi intet mindre enn to norske premierer, Sad Case og Sleight of Hand. Nasjonalballetten har etter dette 13 verk av koregrafduoen i sitt repertoar. I tillegg blir det et gjensyn med Same Difference. Vi får se generalprøven på Hovedscenen tirsdag 20. september kl. 18-22.

Romeo og Julie – Kingwings Crew og Nasjonalballetten UNG

Det skal bli spennende å se det nyetablerte kompaniet Nasjonalballetten UNG danse Shakespeares klassiker Romeo og Julie sammen med breakegruppa Kingwings Crew. Her får vi ballett vs. Breakdance i de rivaliserende familiene Montague og Capulet. Sceneprøven er på Scene 2, torsdag 22. september kl. 18-22.

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg

Lørdans i Operaen

Lørdans er gratis og åpent for alle

Lørdans er et tilbud der du kan se utdrag fra premiereklare balletter. Her kan du også møte ballettsjefen, koreografen, og utøverne fra Nasjonalballetten. Lørdans går i Operaens foajé og er helt gratis. Det er bare å møte opp!

En kveld med León & Lightfoot

21. september har En kveld med León & Lightfoot premiere på Hovedscenen i Operaen. Her blir det et gjensyn med Same Difference, men også to premierer: Sad Case og Sleight of Hand. I Sad Case får vi møte fem søkende karakterer og mambomusikk. I Sleight of Hand møter vi syv karakterer i en surrealistisk og mørk verden. Her danses det til Philip Glass’ vakre musikk. Lørdag 17. september får vi smakebiter i foajeen i Operaen.

Lørdans begynner kl.13

Operaens foaje

Bolsjojballetten på Gimle kino

Digitale visninger av forestillinger fra Bolsjojteateret i HD-kvalitet

Gimle sesongen 2016 og 2017

Gimle viser både direkteoverførte og innspilte forestillinger fra Bolsjojballetten, det verdenskjente dansekompaniet fra Bolsjojteateret i Moskva. Billetter får du kjøpt på Gimle kino, eller online på Nordisk Film Kino. Billetter refunderes senest inntil 24 timer før forestillingsstart. For mer info om forestillingene og trailere, følg lenkene i tabellen under, som alle er eksterne lenker til Nordisk Film Kino. Her er det mye å glede seg til. Dette er klassikere som gjør at Bolsjojballetten fortsetter å være blant de beste ballettkompaniene i verden!

Forestilling Dato Tid
Endringer kan forekomme!
The Golden Age 16. oktober kl.17:00
The Bright Stream 6. november kl.16:00
The Nutcracker 27. desember kl.16:00
The Sleeping Beauty 22. januar kl.16:00
Swan Lake 5. februar kl.16:00
A Contemporary Evening 19. mars kl.16:00
A Hero of Our Time 9. april kl.17:00
Eugene Onegin 22. april kl.19:00
Eugene Onegin 15. mai kl.18:30

Se den splitter nye Bolsjojballettens 2016-17 sesongen. Merk at datoene på videoen kan vike fra Nordisk Film Kino.

Dansens Dager 2017

UNESCOs internasjonale Dansens Dag

29. april hvert år feires den internasjonale Dansens Dag. Dette er fødselsdagen til grunnleggeren av den moderne ballett: Jean-Georges Noverre (1727-1810). Markeringen ble etablert i 1982 av International Dance Committee under UNESCO. Dansens Dag har til hensikt å feire mangfoldet i dans, samt kjærligheten til dans på tvers av kultur, alder, hudfarge, ferdighetsnivå og danseform. Markeringen i Norge skjer over hele landet og over flere dager. Det er derfor vi kaller det «Dansens Dager» her på berget. Dansens Dager 2017 vil gå fra fredag 28. april til og med søndag 30. april 2017. Mer info finner du på Danseinformasjonen.

Semesterstart på KHiO

Kunsthøgskolen i Oslo inviterer studenter, nærmiljø og venner til offisiell semesterstart mandag 15. august. Det rigges opp en stor utendørsscene på campus nede ved Akerselva. Her blir det enkel servering og fremføringer fra blant annet Balletthøgskolen, Operahøgskolen og Teaterhøgskolen. DJ Cathrine Michelet spiller musikk.

Tid og sted

 • Mandag 15. august 2016, kl. 17-22
 • Campus KHiO, Fossveien 24, 0551 Oslo

KHiO

Nytt åremål for Ingrid Lorentzen

Det gleder oss at Ingrid Lorentzen har takket ja til fem nye år som ballettsjef i Den Norske Opera & Ballett. Da Ingrid Lorentzen ble ballettsjef for Nasjonalballetten i 2012, uttrykte hun et ønske om å bygge kompaniets identitet og skape signaturverk. Under hennes ledelse har forestillinger som I Fokines verden, Ghosts — Ibsens Gengangere og A Swan Lake satt Nasjonalballetten på kartet. I denne perioden har Nasjonalballetten dratt på turné til St. Petersburg, Paris og Granada. Faktisk har ballettpublikummet doblet seg siden tiden på Youngstorget. Vi forstår godt at et enstemmig styre har ansatt Ingrid Lorentzen som ballettsjef for perioden 1.8. 2017-31.7.2022, og gleder oss til en ny spennende periode.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg

Ballettsjef Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg

Ballettsesongen 2016-17

Kjøp abonnementet «Operaens Ballettklubb» og bli medlem!

Programmet for den kommende sesongen 2016-17 er offentliggjort, og vi er stolte av å kunne presentere seks flotte balletter i vårt eget abonnement «Operaens Ballettklubb». Kjøper du abonnementet, vil du automatisk bli medlem i ballettklubben. Nytegning av de faste abonnementsseriene starter 11. mai!

Abonnementet «Operaens Ballettklubb» inkluderer

 1. Same Difference – En kveld med León & Lightfoot – mandag 26. september
 2. Klassisk Mesteraften: Balanchine – onsdag 9. november
 3. Nøtteknekkeren – lørdag 10. desember
 4. Carmen – En ballett i tre akter – tirsdag 7. februar
 5. Sleepless Beauty – onsdag 26. april
 6. Don Quixote – mandag 22. mai

Priskategorier

 1. kr 3400,- (Midtfelt 1. Balkong, Midtfelt Parkett, og Orkester)
 2. kr 3160,- (Midtfelt 2. Balkong)
 3. kr 2680,- (Midtfelt 3. Balkong)

Pris er inkl. medlemskontingent kr 200,-

Salget av faste abonnementer er nå stengt!

CARMEN med Melissa Hough og Nasjonalballetten - Foto: Erik Berg

CARMEN med Melissa Hough og Nasjonalballetten – Foto: Erik Berg

Lucas Lima fikk stipendet i 2015

Nasjonalballettens Lucas Lima er mottaker av årets stipend fra Operaens Ballettklubb

Lucas Lima er født i Brazil, og er utdannet ved Royal Ballet School i London i 2009. Han danset i enkelte av Royal Ballets produksjoner, og utmerket seg som ung danser i Royal Ballet Schools matiné sommeren 2009. Høsten s.å. ble han medlem av Nasjonalballetten. Vi har sett ham danse som Benvolio i Romeo og Julie, Lenskij i Onegin, og som hoffnarr i både Svanesjøen og Askepott. Det har også blitt skapt egne partier for Lucas Lima, som Don José i Liam Scarletts Carmen. Dessverre fikk han ikke danset denne rollen på grunn av skade.

Heldigvis er han nå tilbake, og i høst danset han rollen som Lescaut i balletten Manon. Kulturspeilet skrev at «Lucas Lima som den dødsjarmerende «Lescaut» tvinner sitt publikum rundt lillefingeren og det er imponerende å se evnen til å kombinere dans og komikk». Inger Marie Kjølstadmyr skrev i Dagsavisen 20. september:

Noe av det samme uttrykket som vi finner hos Correa, ser vi også hos Lucas Lima som spiller Manons bror Lescaut. De har en utrolig kjemi i sine pas des deuxer, og Lima er den mannlige danseren som imponerer mest.

I høst har lucas også danset i Forsythes signaturverk «Steptext», i forestillingen Back to the Future. Akkurat nå gleder vi oss over å se ham som Albrecht i Giselle. Lucas Lima har etablert seg som en framtredende danser, samtidig som han er både ung og lovende. Vi ser fram til å se ham danse i mange år framover.

Helt siden 1983 har Operaens Ballettklubb delt ut stipend til en danser ved Nasjonalballetten som har utmerket seg spesielt de siste årene. Mottaker av stipendet må ha danset fast ved Nasjonalballetten i minst 2 år og må helst være under 35 år. Vedkommende skal ha danset i sentrale roller og ha utmerket seg ved å vise en klar utvikling som danser. En oversikt over tidligere vinnere finner du her!

Foto: Erik Berg

Foto: Erik Berg